20.05.2024

Světový den včel - 20. května

Dnes si připomínáme, jak důležité jsou pro nás všechny a všechno na celé planetě včely a další opylovači.  20. květen byl vyhlášen Organizací spojených národů jako Světový den včel. Připomíná nám důležitost včel a dalších opylovačů nejen pro zajištění potravinové bezpečnosti člověka, ale i zachování biologické rozmanitosti. Opylení je základním procesem pro přežití našich ekosystémů.

Věděli jste, že téměř 90 % světových divoce kvetoucích druhů rostlin závisí zcela nebo alespoň částečně, na opylování hmyzem (a dalšími živočichy), spolu s více než 75 % světových potravinářských plodin a 35 % celosvětové zemědělské půdy?

Mezi nejdůležitější opylovače patří právě včely. Kromě včely medonosné patří k důležitým opylovatelům též celá řada druhů samotářských včel? Pěstitelské postupy produkce ovoce s rodokmenem jsou šetrné, proto není výjimkou v našich sadech tyto samotářské včely potkat. Nejčastěji jsou zastoupeny samotářské včely hnízdící v zemi (rod Pískorypka a Ploskočelka). Instalace tzv. „hmyzích hotelů“ do sadů podporuje i výskyt druhů, které nemají hnízda v zemi, ale vyhledávají různé přirozené dutiny (Zednice rezavá)

Pěstitelé Ovoce a zeleniny s rodokmenem dělají maximum proto, aby jim byly naše sady a pole byly domovem, mnozí s nich sami chovají včely.

A pro milovníky medu tu máme i recept :) na obrácený koláč z Provence

Potřebujete: 150 g másla, 2 vejce, 200 g medu, 200 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva

Na náplň: 4 jablka, 4 lžíce levandulového medu, 

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Koláčovou formu vymažeme a vyložíme pečícím papírem a nahřejeme na sporáku. Jablka oloupeme a nakrájíme do vějířků a krátce povaříme. Vodu slijeme.

Do rendlíku dáme med a přivedeme k varu a necháme vřít, dokud nezkaramelizuje. Nalijeme ho do zahřáté formy na pečící papír a na karamel rozložíme povařená jablka.

Máslo utřeme vařečkou do pěny. Vejce šleháme s medem asi 10 minut. Přisypeme mouku s práškem do pečiva, prošleháme a jemně vmícháme máslo. Nalijeme na jablka a pečeme asi 50 minut. Necháme vychladnout, pak na koláč přiložíme talíř a vše převrátíme. Odstraníme formu a papír na pečení. Můžeme ozdobit šlehačkou.